Tankar om Genrér.

Genre = generalisering. Det är allt vad det är. Det är ett sätt för oss människor att försöka skapa ordning i kaos. Det är onaturligt men ändå det naturligaste som finns.

Jag själv är en sådan som gillar att kategorisera och generalisera, jag tycker det är roligt, men jag anser inte att det är bra på något sätt. I alla fall inte när man pratar om verk av olika slag. Det gör bara att tittaren skapar onödiga förutfattade meningar om verket. De applicerar sina högst personliga erfarenheter och åsikter på något de ej sett eller kanske knappt hört talas om innan och med det dömer ut eller prisar verket innan de ens upplevt det. Detta är inte bra, kan ta ett exempel som jag själv råkat ut för.

Jag var hemma hos min vän Torbjörn och "hängde". Vi bestämde oss för att se en film, han föreslog Moulain Rouge. Jag hade vid tillfället knappt hört talas om filmen så jag frågade vad det var för något. "Musikal" sa Torbjörn. Jag vägrade promt att se filmen, för jag hade en förutfattad mening om att jag inte gillar musikaler. Några veckor senare var vi i samma situation. Han frågade mig vad jag ville se och jag replikerade "Överaska mig". Han satte i Moulain Rouge och tryckte på play. Jag orkade inte tjaffsa om det så jag såg den och älskade den. Jag hade en förutfattad uppfattning om att jag inte tyckte om musikaler, vart jag fått den ifrån har jag ingen aning, men den stämde inte. Jag tycker tydligen om musikaler.

Jag menar inte att det är dåligt med genrer. men man bör nog passa sig lite för att använda det ordet. Jag säger inte heller att bara för att man tycker om en musikal så tycker man om alla. Jag älskar Moulain Rouge men tycker att Chicago är Medioker.

Vad en person uppfattar som Action kan för en annan vara Drama eller skräck, så det finns inga absoluta svar. Tyvärr är människan för lat för att ta upp mer korrekta sätt att klassificera verk av olika slag. Jag kommer fokusera detta kring Film och Spel då det är det jag har mest koll på. Men genrer finns över allt. Musik, Konst o.s.v.

Jag skulle vilja säga att en kort resumé om vad filmen handlar om skulle göra mycket mer nytta än att t.ex. säga Action eller Drama. Om inte annat kan det göra att man som tittare inte slösar bort 2 timmar av sitt liv på något som man kunnat lägga på annat. Men detta är en konsuments dröm. Jag är konsument och vill enbart se sådant jag tycker är bra. Jag vill inte lägga ut pengar på saker som jag inte tycker om. Jag vill inte lägga ut 500 kronor på ett spel som jag kanske spelar en eller två gånger för jag tyckte det var tråkigt även fast det var ett "Actionladdat RTS med FPS-innehåll och taktiska val som inte är av denna värld! oh and STUNNING GRAPHICS!".

Men man ska inte vara blind. Det finns stora anledningar VARFÖR vi har genrer. Förvånar mig inte om större delen av befolkningen tycker att det är dunderbra med genrer, det gör det lätt att välja, man slipper tänka så mycket o.s.v. Huvusaken till att de finns är, enligt mig, att det blir lättare för företagen att tjäna pengar. En film eller ett spel som kanske inte håller högsta kvalité utan snarare tvärt om kan få en publik genom genrer. "Ja men det är ju en Romantisk komedi ju! Och eftersom jag gillar romantiska kommedier kommer jag älska denna också, för de e klart det är så". Filmbolag bryr sig inte om tittarna tycker om filmen, klart att de tycker det är bra, men de bryr sig inte. Det enda de bryr sig om är att få in mer pengar och sen ännu mer pengar, och gissa vad? jo lite mer pengar vill de ha. De kan påstå något annat, men då ljuger de. De vill ha CASH!

Det var något jag lärde mig i en kurs jag gick här om året. Spelanalys 2, vår föreläsare lade fram det första föreläsningen i stort sett. Han ville att vi skulle ropa ut i klassen vad vi förknippade med spel, alla började ropa sådana saker som Action! Arkad!, Resurshantering! Roligt! umgånge o.s.v. Efter tio minuter sade han stopp och konstaterade att ingen av 40 personer hade haft med ordet pengar. För det är en enorm industri som drar in hutlöst mycket pengar varje år. Och som de säger. Mycket vill ha mer. Efter detta har jag börjat se saker på ett annat sätt, är mycket mer kritisk än jag varit innan. Om det är bra vet jag inte, men jag känner mig mindre lurad på något lustigt sätt.

Lösryckta tankar om Genrér och annat. Ett exempel på det är väl om inte annat herr Linné himself som faktiskt gjorde sig rätt mycket möda och stort besvär för att kategorisera och sätta namn på alla djur/växter han kunde lägga vantarna på. Genré-guden kanske? =).

Sätter punkt där och låter ridån gå igen.